Paleta masztu

Awatar użytkownika
redpillz

Paleta masztu

Post autor: redpillz »

Czy ktoś pływa na palecie z przegubem kardana? Myślałem że posiadam coś takiego z Prolimit ale okazuje się że to zwykły zawias więc zamówiłem zamiennik z Chinooksailing bo w Europie tego nie można nigdzie dostać. Jest różnica jak widać na zdjęciach. Podobnie ma być na wodzie.
Załączniki
nibykardan od Prolimit
nibykardan od Prolimit
nibykardan.jpg (66.6 KiB) Przejrzano 2753 razy
Cardan joint od Chinooksailing
Cardan joint od Chinooksailing
Screenshot 2023-09-09 at 17.38.29.png (204.38 KiB) Przejrzano 2753 razy
Awatar użytkownika
myst

Re: Paleta masztu

Post autor: myst »

Wow, dobrze wiedzieć. Czy to jakaś paleta od windsupa? Pływając przy nominalnej sile wiatru dla danego żagla bardzo bym się bał, że to strzeli. Chinook o wiele lepiej, zresztą ich palety z gumowym przegubem też jakby bardziej przemyslane, niż u konkurencji typu Infinity i podobne.
Awatar użytkownika
redpillz

myst pisze: 09 września 2023, 21:44 - sob Wow, dobrze wiedzieć. Czy to jakaś paleta od windsupa? Pływając przy nominalnej sile wiatru dla danego żagla bardzo bym się bał, że to strzeli. Chinook o wiele lepiej, zresztą ich palety z gumowym przegubem też jakby bardziej przemyslane, niż u konkurencji typu Infinity i podobne.
Polecono mi kiedyś taką paletę do windsup bo nie powoduje dużych naprężeń jak tendon czy boge tylko że nikt nie wspomniał że to nie jest prawdziwy kardan, wystarczy wygooglać i od razu wiadomo że to takie niewiadomo co, zawias. Twoja obawa że to mogłoby strzelić jest w pełni uzasadniona. Jest taki punkt w którym przy szybkiej rotacji i mocnym wietrze mogłoby dojść do blokady i w efekcie awarii. Ten kardan od chinook nie ma takiej opcji...bo to kardan :) Dlatego wymieniam/usprawniam.

Przeczytałem na ich stronie że taki przegub jest najbardziej wydajny w przekazywaniu mocy z pędnika i pomaga przy wchodzeniu w ślizg przy słabym wietrze maksymalizując moc żagla. Dodatkowo bardzo wytrzymały ale super sztywny więc nie do skakania ani na zafalowanie. Idealny do szerokich desek, płaski akwen oraz do foila.

Na inne warunki i mniejszą dechę mam gumowego boge.
Awatar użytkownika
Siejon

Post autor: Siejon »

Kiedyś w tych gumowych w środku była mocna sprężyna, ciekawe jak jest w obecnych rozwiązaniach?
Awatar użytkownika
redpillz

Siejon pisze: 10 września 2023, 10:11 - ndz Kiedyś w tych gumowych w środku była mocna sprężyna, ciekawe jak jest w obecnych rozwiązaniach?
Nie spotkałem się z takim przegubem ale pewnie był bardzo wytrzymały.
Awatar użytkownika
redpillz

Po dwóch tygodniach czekania na przesyłkę dotarł przegub kardana do palety. Niestety śruby mocujące wymontowane z Prolimit posiadają gwint 10mm a potrzebny jest 8mm więc zrobił się z tego "większy" projekt. Zleciłem przetoczenie na 8mm. Nadal taniej niż zamówienie całej palety z USA. Za sam przegub zapłaciłem 150zł + 32zł cło. Cała paleta Chinook to koszt 570zł wraz z opłatą celną.
Załączniki
kardanchinook.jpg
kardanchinook.jpg (47 KiB) Przejrzano 2020 razy
ODPOWIEDZ